--- Enter The Future Zone ---
You Are Here: Home » Offtopic » Lažni ‘dislike’: Ne nasjedajte na ovu prevaru na Facebooku!

Lažni ‘dislike’: Ne nasjedajte na ovu prevaru na Facebooku!

Lažni ‘dislike’: Ne nasjedajte na ovu prevaru na Facebooku!

Facebook nije uveo ‘dislike’ i nemojte klikati na objave o pozivnici za ‘dislike’ koje kruže ovom mrežom jer je riječ o prevari

Jedna od opcija koju su milijoni korisnika najveće društvene mreže godinama zagovarali jest ‘dislike’ s kojim mogu izraziti neslaganje s nekom objavom, linkom ili fotografijom. Mark Zuckerberg godinama je govorio kako Facebook neće nikome omogućiti dislajkanje, a na konferenciji proše sedmice komentirao je kako će korisnicima omogućiti i druge opcije osim lajkanja s kojima mogu izraziti svoje nezadovoljstvo ili suosjećanje s određenim objavljenim sadržajem poput tekstova i statusa o situaciji s izbjeglicama ili smrti. Iako su mnogi mislili kako ćemo pored ‘likea’, imati i mogućnost pokazati palac dole određenom sadržaju, čini se kako Zuckerberg ipak neće predstaviti klasičan ‘dislike’, već će korisnici stav o sadržaju moći izražavati i putem raznih emotikona.

Kako su se mediji širom svijeta raspisali o dolasku ‘dislikea’, ovu su situaciju odlučili iskoristiti prevaranti – Facebookom tako kruži objava u kojoj se navodi kako je ‘dislike’ već dostupan, ali samo uz pozivnicu te, ako ga žele instalirati na svoj profil, korisnici moraju kliknuti na link u toj objavi. Klikom na link otvara se novi izbornik na kojem korisnici moraju podijeliti ovu objavu na svom Timelineu ili je poslati u pet grupa na Facebooku čiji su članovi. Naravno, činjenica da morate dijeliti ovakve linkove s prijateljima ili grupama upućuje kako je riječ o prevari, a bez obzira kliknete li ili ne na te linkove, korisnici će biti prebačeni na stranice koje nemaju nikakve veze s dislajkanjem, već će na njima morati upisati lične podatke i ispuniti nekakve ankete ili će im se otvoriti stranica koja im nudi bogatstvo na brzinu.

Oni koji stoje iza ove prevare dobit će proviziju za svakog korisnika koji posjeti te stranice, a slične, ali i opasnije prevare viđali smo i ranije na Facebooku – poput one koja je korisnicima navodno omogućavala da vide ko im gleda profil. Ako vidite ovakve obavijesti na Facebooku, ignorirajte ih jer Facebook ne šalje nikakve pozivnice i trenutno ne postoji (a vjerovatno neće niti u budućnosti) mogućnost da na ovoj društvenoj mreži pokažete palac dole.

 

 

About The Author

Number of Entries : 23

Comments (3)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

© Powered By Wordpress, nGadget Team

Scroll to top